HISTÒRIA DEL CLUB D'ESCACS MATARÓ - ANIVERSARI I UN IMPULS ESPORTIU

1951. Aprofitant l'impuls del nou local, es van celebrar uns actes commemoratius del XXIV aniversari de la fundació del club, on es va retre homenatge a l'impulsor d'aquesta fundació el sr. Santiago Aznar, el qual, malgrat això, mai va voler tenir un càrrec directiu. Se li va fer entrega d'una placa commemorativa i se'l va nomenar soci honorari.

Apareix el primer butlletí del club, una circular de quatre fulls on es por llegir el següent:

"Después de laboriosas gestiones y a consecuencia de la fusión de la Unión de Cooperadores con la Alianza Mataronesa, ha ingresado en el Club de Ajedrez Mataró, sección de ajedrez del Casal Mutualista, la ex-sección de ajedrez de la Unión de Cooperadores.

Con esta unificación nuestro club ha aumentado su potencialidad en todos los aspectos, consiguiendo agrupar en una sola entidad todos los elementos ajedrecísticos de nuestra ciudad lo que indudablemente redunda en beneficio y desarrollo del ajedrez".

Per primer cop i fins a l'any 1980, a Mataró només hi haurà un sol club d'escacs.

Tots aquests actes van deixar un saldo a la caixa de 158,35 pessetes (segons reunió de junta del 30 de setembre de 1951).

Repartiment de Premis - Campionat Social 1951
Repartiment de Premis - Campionat Social 1951

Al club hi ha activitat social, però no hi ha gaire projecció a l'exterior en tota aquesta dècada. Semblava que el gran esforç fet per reviure havia cansat al club. No obstant això, continuen sortint nous valors i l'equip ja s'havia consolidat a la primera catalana només es tenia per sobre la preferent). Martí Valls va triomfar en el campionat social d'enguany i també en de 1953 i 1954.

L'any 1955 i 1956 l'Arcadi Valls va tomar liderar el campionat social. A 1957 un poc conegut Miquel Borrell triomfa per primer i únic cop. El 1958 en Gaspar Bravo i finalment l'Arcadi Valls l'any 1959 tanquen la llista de campions socials d'una dècada molt àrida pel que fa a projecció del club.

 

Social 1951 Partida Recoder-Bravo
Social 1951 Partida Recoder-Bravo

Però la nova dècada comença amb molta força. La irrupció de joves jugadors com A. Cóppulo, Jaume Vila, Martí Bas, Eduard Villar o Isidre Ferrer donen un nou impuls al Club. L'Arcadi Valls queda Campió Social, però seguit molt a prop per l'Àngel Cóppulo. A 2a categoria triomfen I. Ferrer i E. Villar i a 3a un juvenil Martí Bas s'emporta el gat a l'aigua. Però l'autèntica fita es dóna en el campionat per equips.

Després d'una brillant fase regular, el Club d'escacs Mataró queda segon al grup "A" de la 1a catalana:

 1. C . A . Sans 10
 2. C. A. Mataró 9,5
 3. C. A. Manresa 7,5
 4. C. A. Horta 5
 5. San Antonio 5
 6. C. A. Sabadell 5
 7. Peña Barcelonista 5
 8. Fomento Martinense 4,5
 9. P.P. Tivoli 4,5
 10. C.A. Alba 3,5
 11. Radio Barcelona 3,5
 12. Dalia-Doris 3,5

Es va disputar una eliminatòria per dilucidar el campió de la categoria, i després d'eliminar al Club Jake (campió de l'altre grup) es va guanyar al C. A Sants per 5,5 a 4,5, amb el qual el club es proclamava per primer cop en la seva historia campió de la 1a catalana i pujava a la màxima categoria dels escacs catalans (í la que donava accés als campionats estatals!) Tota una fita.

L'any 1961 és l'any de consolidació de l'equip a la preferent. No només s'aconsegueix sinó que a més a més es queda quart empatat amb el Terrassa a la màxima categoria. La classificació d'aquest històric campionat va ser la següent:

 1. C. A. Espanyol 10
 2. C. A. Sans 9
 3. C. A. Barcelona 7,5
 4. C. A. Terrassa 6,5
 5. C. A. Mataró 6,5
 6. A. Condal Club 5,5
 7. C. A. Ruy López 5,5
 8. C. A. Paluzie 5
 9. Fomento Martinense 3,5
 10. C. C. Badalona 3
 11. M. Graciense 2
 12. Club Chicago 2

Els cinc primers classificaven pel campionat d'Espanya, i entraven nosaltres! Es va disputar un matx de desempat amb el Terrassa per dilucidar en quart lloc. Es va disputar al local egarenc, però els egarencs ens van guanyar per un ajustat 5,5 a 4,5.

No obstant aquesta classificació va portar més problemes que beneficis. El rival que ens havia tocat en sort era el Real Madrid, un equip potentíssim que tenia jugadors, entre altres, a Pomar i Menvielle. L'encontre consistia en dos matxos un a cada local. Molts jugadors consideraven que no valia la pena anar a jugar a Madrid amb la despesa que això suposava pel club sense cap possibilitat de guanyar. El nostre rival ens va salvar la situació: es va a oferir a pagar totes les despeses a condició de què els dos matxos es juguessin a Madrid.

Així doncs el Mataró va disputar per primer cop (i últim!) un campionat d'Espanya. (l'any 2004 es va tenir l'oportunitat de jugar-lo de nou, però finalment no es va inscriure a l'equip). Els dos encontres van anar de la següent manera.

1r encontre:

Reial Madrid 3,5 - Mataró 0,5
Pomar-Villar 1-0
Menvielle - A. Valls 0,5-0,5
Arrupe - Subirá 1-0
Roldan-J. Vila 1-0

2n encontre:

Reial Madrid 2,5 - Mataró 2,5
Pomar-A. Valls 0,5
Menvielle - Subirá 1-0
Arrupe-J. Vila 0,5-0,5
Sorribes -1. Ferrer 0,5 - 0,5

Després d'un any tan intens, encara es va disputar el campionat social, que va guanyar el veterà M. Subirá, per davant de l'Isidre Ferrer i d'en Pere Saleta.

El Mataró "B" obté una digna cinquena plaça a la segona categoria.

Sens dubte, un gran any pel Club d'Escacs Mataró.... desgraciadament, va ser l'únic en 80 anys d'història.

Joan Manuel Marches Rios
Mataró 25 de setembre de 2007