HISTÒRIA DEL CLUB D'ESCACS MATARÓ - ANYS DIFÍCILS

"No hay actividad por la guerra". Així diu uns dels pocs documents trobats durant el període 1937-1945. No obstant això, sembla que encara es va tenir temps de jugar un campionat social que va guanyar el sr. R. Pujol, curiosament també el campió del torneig de 1936. És difícil de saber si realment es van disputar els dos torneigs. Cal tenir en compte que la guerra no va colpir Catalunya en tota la seva cruesa fins finals de l'any 1938. De nou (¡?) trobem aquest any com a campió social al sr. R. Pujol, i de nou un breu "No hay actividad por culpa de la guerra".

Aquesta finalitza l'any 1939, deixant a l'Estat i, especialment a Catalunya, sumit en una profunda crisi que un règim autoritari a penes podia contenir, tenint en compte que ara era Europa la que estava sota el terrible foc creuat de la Segona Guerra Mundial.

El Club d'Escacs Mataró es pot dir que va sobreviure bastant bé. El Sr. Cruzate continuava com a president i una bona part del nucli actiu del club havia sobreviscut (P. Saleta, Comas, Pujol, Font, Xaudaró, Gomis, així com els cosins Valls). Així dones, es disputa en el mateix any de 1939 un nou campionat social que va guanyar P. Saleta, i l'any 1940 el treball de l'actiu Sr. Cruzate i la seva junta va obrar el miracle de reunir en el campionat d'aquest exercici ni més ni menys que ... 23 participants! De nou el triomf va ser per en Pere Saleta, seguit per aquest ordre per M. Comas, R. Pujol, E. Font, Xaudaró, Gomis, Hill, Subirachs, etc.

No obstant això, la situació econòmica no permetia qualsevol altra activitat que no fos de caràcter local. De nou els documents de l'època despatxen el tema amb un trist "Hay poca actividad en el club".

L'any 1942 queda campió social E. Font (els cosins Valls es van retirar de la competició) i com a fet social més destacat, es canvia de seu anant al bar España (on sinó!) situat a la Riera.

El nou règim va imposar un nou canvi d'estatuts. Els anteriors "republicans" passaven a la història. En els nous, podem llegir: "El cargo de presidente será designado por la Federación Catalana de Ajedrez..." (tot i així, el sr. Cruzate ho va ser fins a l'any 1945) Art. 5.

O bé: "Para ingresar como socio será necesario firmar la correspondiente solicitud de ingreso avalada por dos socios, la cual deberá ser aprobada o rechazada por la directiva después de ser expuesta quince días en la tablilla de avisos" art. 10.

Naturalment, les assemblees eren pura decoració "los socios podrán emitir en cada caso su opinión, siendo facultativo del consejo tomarla o no en consideración...." ('Art. 25); "Las asambleas consultivas no tendrán la facultad de discutir la actuación del Consejo Directivo..." (Art. 26) i la perla final "Los miembros de la directiva tendrán el carácter de colaboradores del Presidente, cuya opinión prevalecerá en todos los casos puestos a la deliberación..." (art. 30). Naturalment "De acuerdo con las disposiciones del Comité Olímpico Español (¡!) C.N.D., todos los socios que tengan la condición de excombatientes satisfarán la mitad de la cuota de socio establecida" Art. 41.

Malgrat tot, es continua funcionant més o menys igual, amb la directiva presidida pel sr. Cruzate. L'Arcadi Valls queda campió social per segon cop, després de nou anys!: 1r. A. Valls, 2n. J. Pons 3r. E. Font, 4t A. Caldes, 5è. J. Julià fins a 11 classificats. I al grup "B" queda campió Jofre.

Una bona noticia és que l'equip juga el campionat de Catalunya per equips ja a la 2a. Categoria.

 

Joan Manuel Marches Rios
Mataró 25 de setembre de 2007