HISTÒRIA DEL CLUB D'ESCACS MATARÓ - L'ERA DE LES SIMULTÀNIES (1)

Ja hem vist que una de les maneres de promocionar l'afició pels escacs i promocionar les institucions eren les exhibicions de simultànies. En set anys de vida del Club havia vingut dues vegades el sr. Plàcid Soler, però aquest any s'intenta donar un nou impuls a l'activitat social quan s'oferí el gran Mestre hongarès Andor Lilienthal, que estava jugant a Anglaterra. A continuació transcrivim la carta que el seu representant, el sr. Abrahamsom va lliurar al sr. Cruzate:

"Sr. Presidente del Club d'Escacs Mataró:

Tengo el honor de comunicarle que el maestro húngaro A. Lilienthal después de su nuevo éxito en Hastings, permanecerá unos días en Barcelona
y estaría dispuesto a celebrar una sesión de simultáneas en su entidad.

Para dicha sesión el sr. Lilienthal desea cobrar 150 pesetas más los gastos de viaje y estancia en ésa.

El maestro jugará contra cualquier número de contrincantes hasta 50. Además está dispuesto a jugar al mismo tiempo una partida a ciegas.

No dudando que le ha interesar la proposición del maestro Lilienthal y rogándole su pronta contestación a la dirección de A. Lilienthal, Club
d'Escacs Barcelona, Rambla Cataluña 4, quedo a su atento y s.s.q.e.s.m."

Simultanies A. Lilienthal 1934
Simultanies A. Lilienthal 1934

És clar! Sí que va interessar! La sessió es va celebrar el dia 10 de juny de 1934 i finalment el Gran Mestre va jugar contra 36 oponents, guanyant 29, entaulant 6 (P. Saleta, J. Font, E. Font, Ros, Bellavista i Martí Valls Tona) i va perdre una (Xaudaró).

L'èxit va ser rotund, tant de participació com de resposta de les institucions i es va aplegar un bon nombre d'aficionats. Es va voler repetir l'experiència i el dia 24 del mateix mes l'especialista numero u de simultànies a la cega, el mestre belga George Koltanowsky fa una
exhibició d'aquesta modalitat a 8 taulers, guanyant 4, perdent dos (Bellavista i Ros) i dues taules (J. Recoder i Xaudaró).

L'any 1935 es presenta sota el signe d'aquests dos esdeveniments, però no sembla que en l'àmbit social aquest esforç hagués calat gaire. A la junta General ordinària celebrada al dia 16 de gener es va decidir ajornar-la davant l'escassa participació (no va venir ni el president). Per primer cop es planteja una fusió amb l'altre club de la ciutat, el Club d'Escacs de la Unió de Cooperadors, però finalment no es porta a terme. Ens haurem d'esperar ... ¡16 anys! Per portar-ho a terme.

Però la febre de les simultànies continua, y al dia 6 de juny es presenta una nova exhibició a càrrec del gran mestre rus-hongarès Salo Flor a 32 taulers, guanyant 30, entaulant 1 (E. Font) i perdent 1 (Comas). Un gran resultat per un dels millors jugadors del món abans de la guerra mundial.

Mentrestant, en aquests dos anys es continua disputant el campionat social, que el guanyen l'Arcadi Valls ("que es casi un niño, pues tiene 15 años") i un any més tard el seu cosí. Martí Valls Tona ("un joven jugador que promete"). L'Arcadi Valls es convertirà en un dels jugadors més importants de la història del club, i el seu darrer campionat social el guanyarà l'any 1978, 44 anys després del primer!

L'any 1936 comença amb el sr. Pujol proclamant-se campió social i amb una curiosa iniciativa: un campionat de penyes escaquístiques de Mataró, on també prendria part el club d'Escacs Mataró sense puntuar, degut "a la seva gran superioritat envers els rivals". Les penyes participants van ser: Moderna, Unitex, Mataronina i Unión de Cooperadores.

Desgraciadament "el torneo no se terminó por culpa de la guerra".

I així va ser que la projecció del club, nou anys després de la seva fundació, va quedar aturada i trigaria prop de deu anys més en tomar a aixecar el cap a causa de la fratricida confrontació entre germans...

Joan Manuel Marches Rios
Mataró 25 de setembre de 2007